Defensie Nederland schaft Black Hornet-minidrones aan


Defensie koopt ‘enkele tientallen’ Black Hornets. Dat zijn minidrones met een rotordiameter van twaalf centimeter en een gewicht van achttien gram. De kleine drones zijn bedoeld om gebieden te verkennen en om inlichtingen te verzamelen.

Black Hornets gebruikt worden door de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen. Zij gebruiken nu geavanceerde verrekijkers, maar met de kleine drones moeten ze een beter zicht krijgen op doelen, zonder zelf in gevaar te komen.

Defensie is al jaren bezig met de aanschaf van minidrones. De aanschaf van de Black Hornets werd versneld door extra budget dat door het kabinet is uitgetrokken. Hoeveel exemplaren worden aangeschaft en wat dat kost, is niet bekend. Het gaat in ieder geval om tientallen en er worden prijzen genoemd van 40.000 dollar per stuk. Dat gaat dan om de drone inclusief het controlesysteem.

De PD-100 Black Hornet is ontwikkeld door het Noorse bedrijf Prox Dynamics, dat is overgenomen door Flir. De minidrones hebben drie camera’s en kunnen tot 25 minuten vliegen op een acculading. De maximale snelheid is 18km/u en de maximale afstand is 1,5km. De kleine drone is stil en zou vanaf een afstand van honderd meter niet zichtbaar zijn.

In andere landen worden de Black Hornets al veel langer gebruikt. Het Britse leger had in 2013 al 324 exemplaren van de drone en het Amerikaanse leger nam in 2015 een verbeterde versie met nachtvisie in gebruik.

Bron: Tweakers.net

Related posts

Leave a Comment