Peppa Pig is te gangster voor China

Peppa Pig op de Global Mobile Internet Conference (GMIC) in Beijing. © AP

Een Chinese videosite doet Peppa Pig in de ban. Het tekenfilmfiguurtje zou een symbool zijn van ‘gangsters’ en tegencultuur in het land.

Zo’n 30.000 video’s met de hashtag #PeppaPig zijn verwijderd van de in China populaire streamingsite Douyin. Het varkentje geniet een grote populariteit onder leden van de zogenoemde shehuiren subcultuur, vergelijkbaar met de rebelse westerse punk die in de jaren ’70 tegen de gevestigde orde inging. Zij gebruiken haar als symbool in gefotoshopte plaatjes op het internet, die door Chinese internetgebruikers gretig gedeeld worden.

Neptatoeages van Peppa zijn zeer populair onder de jongeren. Een webwinkel verkocht meer dan 30.000 plakplaatjes in één maand, volgens het Chinese medium Global Times. Andere merchandise als tassen en plastic horloges worden ook massaal gekocht. Daardoor wordt Peppa geassocieerd met onder meer ‘gangsters’ en rappers die niet passen in het plaatje van de overheid, melden verschillende media.

Cyberveiligheid
Het is nog onduidelijk of Douyin is gedwongen om de filmpjes offline te halen. Sinds een nieuwe cyberveiligheidswet vorig jaar van kracht werd, is het voor de Chinese overheid wel makkelijker om te beheersen wat de burger te zien krijgt.

Het is niet de eerste keer dat het varken onder vuur ligt. Zo zou de serie volgens islamitische geestelijk leiders ongeschikt zijn voor moslimkinderen omdat vier varkentjes de hoofdrol spelen. Zij eisten daarom een alternatief. Daarnaast werden Australiërs boos over een aflevering waarin kinderen leren dat je niet bang hoeft te zijn voor spinnen. Dat is een boodschap die volgens de Australiërs levensgevaarlijk is.

Chinese jeugd met Peppa Pig-tasje © Twitter

Bron: AD.nl

Related posts

Leave a Comment