Nederlands spreken verplicht anders kom je cafés in Tiel niet binnen

Wie geen Nederlands spreekt, komt café in Tiel niet binnen
De eigenaren van twee cafés in Tiel laten alleen bezoekers die Nederlands spreken. De regel geldt voor iedereen, maar mede-eigenaar Christjan Ernste van café De Tijd en danscafé De Kikker maakt er geen geheim van dat de huisregel is ingesteld na trammelant met Poolse arbeidsmigranten.

Elkaar begrijpen
Ernste vindt niet dat hij discrimineert omdat de huisregel in het algemeen geldt. ,,Of het nou om iemand uit Polen, Marokko of Turkije gaat, als ze geen Nederlands kunnen en niet begrijpen wat een ander zegt, loopt het al gauw hoog op. Als ik tegen een klant zeg: ‘je hebt er genoeg op, wil je het pand verlaten’ en hij snapt het niet, krijg je meteen trekken en duwen. Ook als iemand per ongeluk een biertje van een ander omstoot en die begrijpt zijn excuus of uitleg niet, heb je gelijk stress. Als ik Polen weiger die niks begrijpen van wat ik zeg, sta je meteen neus aan neus, zo van: ‘wat moet jij?’”

De twee horecazaken zijn via een doorgang met elkaar verbonden. Danscafé De Kikker stond onder de vorige eigenaar bekend als ‘Polencafé’. ,,Hij had een goede omzet, maar zijn zaak werd voortdurend verbouwd”, zegt Ernste.

Volgens burgemeester Beenakker van Tiel zijn er meer klachten bij de horeca over het gedrag van Poolse arbeidsmigranten. Bij de politie zijn ‘enkele incidenten’ bekend, maar met ‘problemen in de horeca of vechtpartijen’ wordt het te zwaar verwoord.

Wet overtreden
Ieder1Gelijk, een bureau dat voor zestien gemeenten in Gelderland-Zuid klachten over discriminatie behandelt, schat in dat de cafébazen de Wet Gelijke Behandeling overtreden. ,,Het is verboden om direct of indirect onderscheid te maken op grond van ras bij het verlenen van toegang tot goederen of diensten. Een café is een dienst en als je alleen mensen toelaat die Nederlands spreken, maak je onderscheid naar iemands afkomst en etniciteit”, zegt woordvoerder Roy van Nieuwenhuyzen. ,,Een rechter zal willen weten of al andere middelen zijn ingezet om escalatie te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld huisregels in het Pools vertalen.”

Bron: AD.nl

Related posts

Leave a Comment